خوردگی در قطعات چگونه به وجود می آید؟
خوردگی پدیده ای طبیعی بوده و که با قرار گرفتن فلز در معرض هوا و رطوبت (آب) ایجاد می شود. این فرآیند موجب می شود فلز به حالت پایدارتر مثل اکسید یا هیدروکسید تبدیل شود(مانند تبدیل Fe به FeO). تخریب تدریجی فلز با واکنش شیمیایی آن و محیط پیرامون ایجاد می شود. برای جلوگیری از این امر مخرب باید هزینه شود تا طول عمر قطعه افزایش یابد. از روش هایی مانند رنگ آمیزی (ضد زنگ) ، آبکاری و… به منظور جلوگیری از خورده شدن فلزات استفاده می شود.
چگونه می توان خورده شدن قطعات را کنترل کرد؟
یکی از بهترین روش ها برای مقابله با خورده شدن، استفاده از پوشش های چندلایه (Multilayer) است. افزایش تعداد لایه ها موجب بیشتر شدن تعداد فصل مشترک ها و استفاده از حداقل 2 فلز با ویژگی مختلف در لایه ها باعث تقویت خواص مکانیکی پوشش می شود. همانطور که در شکل مشاهده می کنید پوشش های چندلایه مقاومت به خوردگی بالاتری نسبت به تک لایه دارد. در واقع وجود فصل مشترک و لایه های بیش تر جلوی خورده شدن بیشتر را می گیرد.
پوشش چندلایه می تواند با منحرف کردن ترک ها از آسیب به زیرلایه جلوگیری کند زیرا در تک لایه عمق نفوذ خوردگی حفره ای بیشتر از چندلایه است اما در چندلایه به جای نفوذ بیشتر، در سطح لایه توسعه می یابد. بنابراین با ایجاد پوشش چندلایه می توان از خورده شدن سطح قطعه اصلی جلوگیری کرد و به نوعی استهلاک قطعات را کاهش داد.
برای همین است که شیرآلات برنجی با سه لایه به ترتیب مس، نیکل و کروم آبکاری الکتریکی می شوند تا مقاومت به خوردگی بالایی داشته باشند.
گروه مهندسی آمیتیس